קודם כל, אנחנו צריכים להפנים שהזהרון כאן כדי להישאר. אף פעולה כבר לא תמגר אותו לחלוטין, אבל כן אפשר לצמצם את השפעתו על הסביבה. נתחיל בפתרון שהטבע חשב עליו עוד הרבה לפנינו – טבע מתפקד, שהזכרנו מוקדם יותר. כאשר יש איזון במערכת האקולוגית, היא עומדת טוב יותר בפני הפרעות חיצוניות (טבעיות או כתוצאה מפעילות האדם) ושומרת על הרכב חברת בעלי החיים והצמחים הנמצאים בה. כך שלא מפתיע לראות דוגמאות מסביב לעולם, בהן לשמורות טבע יש חוסן חזק יותר אל מול פלישות של מינים זרים בכלל, ואכן בקנדה נצפתה פלישה מופחתת בתוך שמורת הטבע לעומת השטח שמחוץ לה. כך גם בונצואלה, כמעט ולא נצפו זהרונים צעירים ברחבי שמורת הטבע והשפעת פלישת הזהרונים נמצאה כזניחה לחלוטין.
איך זה עובד? נוכחות דגים טורפים מקומיים, הנפוצים בשמורות טבע האסורות בדיג, מצמצמת את פלישת הזהרון, מכיוון שהטורפים המקומיים מצליחים להתחרות בזהרון בהצלחה על מקומות מסתור, על טרף, ואף כנראה כי הם טורפים אותו ובעיקר את הזהרונים צעירים. גם בים התיכון ובישראל ניתן לראות את ההשפעות החשובות שיש לטורפים המקומיים שלנו, ובראשם הדקרים, על וויסות כמות מינים פולשים, ולדוגמה – באמצעות טריפת הסיכנים הצמחוניים. ואכן, בתוך שמורות, בהן צפיפות הדקרים גבוהה יותר, כיסוי האצות גבוה בהתאמה ומאפשר למינים צמחוניים מקומיים להתאושש.
מאחר וכיום רק 2.5% מהים התיכון בישראל מוגן כשמורות טבע מוכרזות, ועד שנתח משמעותי יותר מהים שלנו יהיה מוגן, נדרשות פעולות יזומות לדילול האוכלוסייה של הזהרונים על ידי הסרה מכוונת שלהם, בעיקר בשמורות טבע. בנוסף, ישנה חשיבות להגדרת מאפייני הזהרונים בים התיכון ולמיפוי מגמת ההתפשטות שלהם. בתקווה שמחקר מסוג זה יאפשר לזהות דרכים נוספות להתמודד עם תושב הקבע, לחזות את המשך התבססותו ולמזער את השפעותיו על המערכת הימית והדגים המקומיים בה.
תיאור:
אורכו כ-25 ס"מ אך תועדו פרטים עד 38 ס"מ. צבעו חום-אדמדם עם פסים לבנים ונקודות כהות על סנפירי הגב והזנב.
כללי:
דג גרם ממשפחת העקרבנוניים בעל קוצים ארסיים בסנפיר הגב. תפוצתו הטבעית באוקיינוס ההודי וים סוף.
בית גידול:
חי בעיקר בשוניות ואזורים סלעיים עד לעומק 120 מ' אך נצפה גם באזורים חוליים ובוציים. פעיל לילה ובמהלך היום מסתתר במערות ונקיקים.
תזונה:
דג טורף האורב בעיקר לדגים אחרים אך גם נצפה באכילת סרטנים.