- הים התיכון
- שמורות טבע ימיות
- רפורמת הדיג
- תכנון ימי
- מוקד Sea Watch
- אודות
- EN
אור הוא הסיגנל הביולוגי האמין ביותר על פני כדור הארץ, ולכן מסנכרן את הפעילויות של מרבית היצורים החיים – מנדידת הציפורים, דרך רביית האלמוגים ועד למחזור ההורמונלי של האדם.
זיהום אור הוא אור הפולש לאזור שאינו מיועד להארה, וגורם שם לשיבוש של תפקוד המערכות האקולוגיות, לפגיעה בבעלי חיים, לפגיעה בחווית שמי הלילה, ולפגיעה בריאותית באדם. זיהום אור מפר את הסדר הטבעי שמלווה את כדור הארץ מזה 4 מיליארד שנים: סדרי בראשית מודגמים בצורה נהדרת בתפילת מעריב: ״בתבונה משנה עתים ומחליף את הזמנים ומסדר את הכוכבים במשמרותיהם ברקיע כרצונו בורא יום ולילה, גולל אור מפני חשך וחשך מפני אור ומעביר יום ומביא לילה, ומבדיל בין יום ובין לילה״.
מעבר לנזק האקולוגי) לטבע) והבריאותי (לאדם) שזיהום אור גורם, זיהום אור מהווה גם סיכון עסקי ובזבוז כספי לחברה.
המודעות המתעוררת בקרב הציבור כבר הובילה למספר מקרים של תביעות נזיקין בנושא סינוור מתאורה פולשנית.
זיהום אור מהווה בזבוז משאבים עצום – הארה למקומות לא נדרשים (כמו לכיוון שמי הלילה או הרחק לכיוון האופק) יכול לגרום לבזבוז של חשמל ופליטות מיותרות של פחמן דו חמצני.
הקפדה על תכנון ויישום של תאורה לא מזהמת יכולים לחסוך עד 80% מצריכת החשמל, ולשפר את יעילות התאורה תוך יצירת סביבה בטוחה ביולוגית.
הפיתרון לבעיית זיהום האור הוא פשוט:
תכנון מוקדם של תאורה – להגדיר האם צריך להאיר, להיכן צריך להאיר, באיזו עוצמה ובאיזה משך – כל הלילה או רק חלקו הנחוץ לצרכי פעילות.
תרגום התכנית למפרט טכני בעזרת יועץ תאורה.
יישום פתרונות פשוטים של סוג הנורה (אורכי גל בטוחים ביולוגית), סוג גוף התאורה (המכוון את האור למקום הנכון), או חיישנים רגישים לזמן או לצורך.
התקנת אמצעי הארה שמאירים רק לאזור המיועד להארה. יש להמנע מכל פליטת אור לעבר האופק או מעליו.
תחמס נובי מושפע מזיהום אור | צילום: יהונתן מירב
צב ים ירוק שאך בקע מהביצה ומאתר את דרכו אל המים. לרוב הצבים בוקעים בלילה ומוצאים את דרכם באמצעות נצנוץ הירח והכוכבים על הגלים | צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים.
זיהום אור בחזית הים
בחודשים האחרונים החברה להגנת הטבע והמשרד להגנת הסביבה מקדמים מהלך אזורי להפחתת זיהום אור ולהתייעלות אנרגטית לאורך חופי הים.
כחלק ממהלך זו התבצע מיפוי לאורך חלקים מרצועת החוף של הים התיכון ומפרץ אילת לאיתור מקורות תאורה הזולגים לכיוון הים והחוף וגורמים לפגיעה סביבתית ולבזבוז אנרגטי. את תוצאות המיפוי והרגישות הסביבתית של האזורים ניתן לראות במפות הבאות.
זיהום אור בשטחים רגישים בחזית הים התיכון- מרחב אולגה-ארסוף:
זיהום אור בשטחים רגישים בחזית הים התיכון- מרחב ראש הנקרה-עכו:
מיפוי מפורט של האזורים שנסקרו מרחב ראש הנקרה-עכו:
זיהום אור בחופי ראש הנקרה
זיהום אור בחופי ראש הנקרה
מיפוי מפורט של האזורים שנסקרו מרחב אולגה-ארסוף: