- הים התיכון
- שמורות טבע ימיות
- רפורמת הדיג
- תכנון ימי
- מוקד Sea Watch
- אודות
- EN
על מה אפשר לדווח?
צב ים במצוקה
בים התיכון של ישראל נפלטים לחוף כ-350 צבי ים פצועים בשנה, כמעט שליש מתוכם עדיין בחיים וניתנים להצלה! באילת, לעיתים רחוקות מתגלים צבי ים פצועים במפרץ.
שימו לב: אם צב הים מסובך בפסולת אין להסיר את החסם בשטח! ממש כמו חוסם עורקים, כאשר צב ים מסתבך בפסולת, רעלנים מצטברים באזור שמנותק מזרימת הדם. הורדת החסם עלולה ליצור הרעלת דם ולגרום למותו או לאיבוד הגף כתוצאה מהנמק. במרכז ההצלה ידאגו להסיר את הפסולת בצורה מבוקרת ובליווי טיפול תרופתי, יוודאו שהצב לא סובל מפציעות נוספות ויאפשרו לו זמן התאוששות.
צילום: טל קרן, מרכז להצלת צבי ים, רט״ג
צב ים מת
עבור רבים מצבי הים הנפלטים לחופים בישראל, כבר מאוחר מדי. בעזרת הדיווח שלכם, המרכז להצלת צבי הים של רשות הטבע והגנים מבצע מחקר ומעקב רב שנתי על מצב אוכלוסיית צבי הים שלנו.
שימו לב: לעיתים קשה להבדיל בין פגר לבין צב ים פצוע הזקוק לטיפול מידי. נסו להבחין – האם הצב לוקח נשימה בכל כמה דקות? במידה והצב אינו נושם ומראה סימני ריקבון כמו נפיחות – יתכן שעבורו כבר מאוחר מדי. זכרו לצרף תמונה! כך נוכל לעזור להבדיל.
צב ים מת | צילום: אלון צנגוט
הטלה או בקיעה של צבי ים
בים התיכון, ממאי ועד אמצע יולי, צבות הים ממין צב ים חום וצב ים ירוק עולות אל החופים לצורך הטלת ביציהן.
צבות הים זקוקות לחופים חשוכים ושקטים כדי להטיל בהם את ביציהן. נתקלת בצבת ים שעולה לחוף להטיל? יש להתרחק ממנה בשקט ולא לכוון אליה פנסים, טלפונים ופלאשים – זה יגרום לה להסתובב ולחזור אל הים מבלי להטיל.
רוב הקינים יועתקו לחוות הדגרה שמורות אך כמה מהם לעיתים יושארו בשטח. נתקלת בצבונים בחוף?
לאחר הדיווח, ועד שאנשי מרכז ההצלה יגיעו, צפו בסרטון.
עונת הרבייה של צבי הים מתקיימת ממאי ועד אוקטובר, אז יש סיכוי להיתקל בנקבות מטילות על החוף או בצבונים קטנטנים בדרכם לים. נתקלתם בגומת הטלה או בצב במצוקה? דווחו באפליקציית SeaWatch וצפו איך עוד ניתן לעזור להם
דולפין או לוויתן פצוע או מת
לעיתים נדירות נפלטים אל החוף יונקים ימיים פצועים, חולים או מתים. בישראל נהרגים בממוצע 3 דולפינים בשנה כתוצאה מהסתבכות ברשתות או חוטי דיג, הגורמים לנמק וטביעה.
הדיווח שלך יועבר מידית אל המרכז להצלת צבי הים של רשות הטבע והגנים, שם הדולפין יקבל טיפול רפואי וישוחרר חזרה לטבע בתום תקופת שיקום. בנוסף, הדיווח מועבר לעמותות מחמל"י ודלפיס העוסקות בשימור יונקים ימיים בישראל.
פגרים של יונקים ימיים שנפלטים לחוף מתועדים, נלקחות דגימות ומבוצעת נתיחה להבנת סיבת המוות.
טיפ לצילום: נסו לצלם את החיה ביחס לחפץ שנותן קנה מידה להערכת אורכה, כמו בקבוק או צרור מפתחות.
דולפין תלום שן שנפלט לחוף | צילום: אביעד שיינין, עמותת דלפיס
עוף ים פצוע
כ-300 עופות ים נפגעים בכל שנה בישראל וזקוקים לטיפול רפואי ולשיקום.
טיפול זה ניתן על ידי צוות מומחה בבית החולים לחיות בר הממוקם בספארי ברמת גן ופועל תחתיו ותחת רשות הטבע והגנים. הדיווח שלך יועבר מידית לצוות החיבולנס של רשות הטבע והגנים אשר יעזרו בהעברת הציפור הפצועה אל בית החולים, שם תקבל טיפול רפואי ותשוחרר חזרה לטבע בתום תקופת שיקום.
שימו לב, עד שהטרמפ יגיע:
שחף פצוע בבית החולים לחיות בר | צילום: צוקית רביב
איך הדיווח שלך יעשה שינוי?
הדיווח שלך יכול להציל חיים!
דיווחים על חיות פגועות ב-SeaWatch מועברים מידית אל גופי הטיפול, השיקום והמחקר, בהתאם לסוג החיה ומצבה הרפואי. צבי ים ודולפינים פצועים מועברים אל המרכז הארצי להצלת צבי הים של רשות הטבע והגנים שם יקבלו טיפול וטרינרי וישוקמו בבריכות שיקום, לאחריו ישוחררו בחזרה אל הטבע.
דיווחים על יונקים ימיים פצועים או מתים מועברים גם אל הדיווח מועבר לעמותות מחמל"י ודלפיס העוסקות בשימור יונקים ימיים בישראל, לשם לקיחת דגימות, ניתוח להבנת סיבת המוות, ותיעוד.
הדיווח שלכם יסייע להבין את מקור הפגיעה, למנוע פגיעות נוספות בעתיד ולבצע מחקר ומעקב על האוכלוסיות המקומיות בעזרת תיעוד ואף לקיחת דגימות וביצוע נתיחות שלאחר המוות.
במקביל, החצי הכחול פועל כדי למזער את הסכנות העומדות בפני החיות הימיות ולמנוע פגיעה בהם מלכתחילה.
על מה חשוב להקפיד?