החצי הכחול - הרפורמה להצלת הים התיכון

מלפפון ים

מלפפוני הים שייכים למערכת קווצי עור שנמצאת רק בים וקרובי משפחה של קיפודי וכוכבי הים.

צורתם מזכירה גליל מוארך בעל קוצים או בליטות (מכאן שמם). לרוב נמצא אותם בשוניות סלעיות מהמים הרדודים ועד לעומקים של אלפי מטרים. במים הרדודים, בעלי חיים אלו מסתתרים במהלך היום בסביבות הנסתרות של השונית: כוכים, נקיקים ומתחת לאבנים, כשבשעות הדמדומים ולאחר החשיכה הם יוצאים ממחבואם לאכול.

תזונתם מתבססת על רקבובית וחלקיקי חומרים אורגניים אחרים המצויים בין גרגירי החול. זרועות מיוחדות הנמצאות סביב הפה מסייעות בהכנסת החול פנימה, שם החומר האורגני מעוכל בעוד שגרגירי החול נפלטים החוצה בצורת שרשרת גללים דמויי נקניק. לעיתים קרובות ניתן לראות שרשראות של גללי חול בבורות שפל ולגונות בהן הים רגוע. חלק מהמינים החיים בעומק מלקטים חלקיקי מזון הישר מהמים, ולהם זרועות פה המותאמות במיוחד לכך.

למרות תנועתם האיטית, והיעדר הגנה חיצונית כמו קונכייה, מלפפוני ים כמעט ואינם נטרפים, וזאת בזכות מספר מנגנוני הגנה ייחודיים שהעיקרי שבהם הוא "חוטי קובייה" (Cuvier’s tubules): בעת סכנה מלפפון ים מפריש למים חוטים לבנים ודביקים, וטורף פוטנציאלי עלול להילכד במעטפת הסבוכה שהחוטים יוצרים. אמצעי הגנה נוסף הוא פליטת איברים פנימיים ליצירת הסחה לטורפים – בדומה לניתוק הזנב על ידי לטאות. לאחר הפליטה, המלפפון זקוק לזמן התאוששות ממושך בכדי לגדל מחדש את האיברים החסרים ולחזור לתפקוד.

כמו מרבית חסרי החוליות הימיים, גם מלפפוני ים מתרבים ע"י שחרור תאי מין (זרע וביצית) למים, שם מתרחשת ההפרייה וההתפתחות העוברית. לאחר מספר שלבי התפתחות, הפגית (לרווה) מתיישבת על הקרקעית והופכת למלפפון צעיר.

ברחבי העולם תועדו עד היום כ- 1200 מינים של מלפפוני ים, מתוכם כ-30 נמצאים בישראל (רובם במפרץ אילת).

מאפיין שיש לרוב קווצי העור הינו יכולות רגנרציה מרשימות, כלומר חידוש של רקמה, איברים וגפיים וכן "סימטריה מחומשת" בגוף.

נחבאים אל הכלים אך חשובים במיוחד

הרבה מקווצי העור המקומיים לחופי ישראל הולכים ונעלמים. למשל, כמעט ולא רואים כאן יותר את הגלילן (מלפפון ים) אשר היה נפוץ בחופינו בעבר. מאחר ולחיות הללו תפקידים רבים במערכת האקולוגית הימית, סביר מאוד להניח שהיעדרותם מהמערכת היא אחד הגורמים התורמים לשינויים שאנחנו רואים כיום בסביבה החופית שלנו. מאידך, מינים פולשים מחליפים חלק מהתפקודים האלה.

לקווצי העור יש חשיבות אקולוגית רבה במערכת הימית עקב היותם נפוצים מאוד בים העמוק במקביל להופעתם גם באזורים רדודים. מלפפוני ים מרחיפים את המצע החולי תוך כדי חפירתם לצורך מחסה ותזונה ובכך מקטינים את כמות החומר האורגני בחול ומאווררים אותו, כך שחמצן מגיע לשכבות עמוקות יותר במצע עבור חיות אחרות.

כמו כן, קווצי העור מקבעים כמות פחמן גדולה במהלך חייהם עבור השקעת שלדם הגירני ובכך לוקחים חלק חשוב במעגל הפחמן העולמי. לאותו שלד יש גם תפקיד גאולוגי כמרכיב במבני גיר סלעיים בים וביבשה.

אז מפני מה אנחנו שומרים עליהם, ואיך?

קווצי העור נוצלו על ידי האנושות לאורך ההיסטוריה ועדיין מנוצלים רבות כיום, גם בים התיכון, לצורכי מאכל כמו גם לצרכי מחקר פיזיולוגי וביולוגי. קשה להצביע על הגורמים הנקודתיים שהביאו להיעלמותם מאזורנו, אך חלק סוברים כי זה קשור, בין היתר, לכניסת מינים פולשים שהתבססו במקומם, לרמות זיהום גבוהות ולהתחממות המים.

מאחר וקווצי העור חיים על קרקעית הים אשר נמצאת תחת איום מתמיד של זיהום, דיג מכמורת ובניית תשתיות ימיות, החצי הכחול פועל להקמת שמורות טבע ימיות רחבות שיגנו על המצע החולי והסלעי שם הם חיים. כמו כן, עלינו להשקיע מאמצים בחינוך והסברה בנוגע להשלכות של זיהום ימי ושינויי אקלים על הים שלנו ולעשות כל שביכולתנו למתן את השפעותיהם.

מלפפוני ים (כמו כל קווצי העור) מוגדרים כמוגנים על פי החוק הישראלי וכל פגיעה בהם אסורה. חשוב לציין כי גם פעולות לא מזיקות לכאורה כגון: נגיעה, הוצאה מהמים (ולו לזמן קצר), הפיכת האבן שתחתיה הם מסתתרים או חשיפה לאור עלולות לגרום לבעל החיים לנזק רב, עקב השימוש שהמלפפון ים עושה במנגנוני הגנה שמצריכים התאוששות ממושכת.

 

נתקלת בפגיעה במלפפון ים? מכירה או איסוף שלהם?

מלפפון ים גלילן

Holothuria sanctori

איך הוא נראה?
בעל‭ ‬חיים‭ ‬גלילי‭ ‬ומאורך, ‬קרוב‭ ‬משפחתם‭ ‬של‭ ‬כוכבי‭ ‬הים. ‬אורכו‭ ‬עד‭ ‬20‭ ‬ס‭"‬מ‭ ‬וגבו‭ ‬מכוסה‭ ‬גבשושיות‭ ‬זעירות‭ ‬לא‭ ‬סדירות. ‬צבעו‭ ‬חום‭ ‬ולעיתים‭ ‬כתמים‭ ‬לבנים‭ ‬פזורים‭ ‬על‭ ‬גופו‭.‬

מה‭ ‬הסיכוי‭ ‬לראות‭ ‬אותו‭ ‬אצלנו‭?‬
סביר. ‬מלפפון‭ ‬הים‭ ‬בדרך‭ ‬כלל‭ ‬חבוי‭ ‬בין‭ ‬חריצי‭ ‬סלע‭ ‬ומתחת‭ ‬לאבנים‭.‬

צילום: ירון הלוי

פתילה שחורה

Synaptula recriprocans

איך הוא נראה?
מלפפון‭ ‬ים‭ ‬ארוך‭ ‬וגלילי‭ ‬המתקדם‭ ‬באמצעות‭ ‬התכווצויות‭ ‬שרירים‭ ‬לאורך‭ ‬הגוף. ‬צבעו‭ ‬חום‭ ‬כהה‭ ‬עד‭ ‬שחור‭ ‬וסביב‭ ‬הפה‭ ‬יש‭ ‬לו‭ ‬זר‭ ‬בחנינים‭ ‬מנוצים‭.‬

מה‭ ‬הסיכוי‭ ‬לראות‭ ‬אותו‭ ‬אצלנו‭?‬
גבוה. ‬שכיח, ‬במים‭ ‬הרדודים‭ ‬באזורים‭ ‬סלעיים‭.‬

צילום: Roberto Pillon

מדריך מקוון ליצורי הים התיכון

שתפו:
להמשך קריאה: לכל הדיירים