החצי הכחול - הרפורמה להצלת הים התיכון

טריגון

הטריגונים – בעלי חיים מרשימים השייכים לסדרת הבטאים: דגי סחוס שטוחים שלרוב חיים על גבי הקרקעית החולית.

קוטר גופם של דגים גדולים אלו יכול להגיע באזורנו עד ל- 1.5-2 מטר ומשקלם עד ל-120 ק"ג. בזנבם של הטריגונים קבוע קוץ משונן באורך של עד 40 ס"מ, ובבסיסו בלוטת ארס. קוץ זה משמש אותם להתגוננות מטורפיהם העיקריים – כרישים. כאשר הוא מאויים, הטריגון עלול להצליף בזנבו.

לרוב נמצא אותם על גבי הקרקעית כשרק עיניהם בולטות מהחול. הטריגונים לרוב פעילים בשעות היום, ולאחר החשיכה יוצאים לשחר אחר טרפם (בדרך כלל חסרי חוליות כמו רכיכות או סרטנים). שיניהם קטנות, רחבות וערוכות בשורות צפופות וכך מאפשרות פיצוח שריון או קונכיית הטרף. לעיתים קרובות החיפוש אחר הטרף מתבצע באזורים סלעיים.

במרבית המינים מהסוג טריגון, "היריון" הנקבה נמשך כשנה, כשבמהלכו הוולדות ניזונים משק חלמון הקשור לגופם. לאחר מכן, נקבת הטריגון משריצה עד כ-10 ולדות חיים (לרוב בעונת הקיץ). הפרטים הצעירים נוטים להתקבץ באזורים מסויימים בעומקים רדודים – שטחי אומנה (nursery grounds).

בחופי הים התיכון בישראל קיימים מספר מיני טריגונים, כשהנפוץ שבהם הוא המין טריגון חד אף (Dasyatis pastinaca), מין החי במים רדודים עד לעומק של 80 מטר. מינים נוספים באזורנו הם טריגון אטלנטי, טריגון טורטונזה, טריגון כד אף וטריגון נקוד. מינים אלו נצפים בחופינו לעתים קרובות על ידי צוללים ומשנרקלים ומהווים אטרקציה מושכת לחובבי טבע תת ימי רבים.

כמו כל דגי הסחוס, גם הטריגונים מוגדרים כמינים מוגנים על פי החוק הישראלי, ומלבד איסור הדיג קיים גם איסור על מסחר במינים אלו. ולמרות זאת, פרטים רבים נלכדים בשיטות דיג לא סלקטיביות, בעיקר דיג מכמורת, אך גם  רשתות עמידה, מערכי קרסים ודיג בחכה (מהחוף או מסירה). שחרור הפרטים שנלכדו לאחר עלייה ברשת או בחכה, עדיין עלול להסב נזק משמעותי לאוכלוסייה, כיוון שנקבות הבטאים נוטות להפיל את עובריהן לאחר לכידה ושחרור.

נתקלת בדיג או מכירה של טריגונים או מינים מוגנים אחרים? דווחו לנו באפליקציית Seawatch. דיווחים אלו מגיעים ישירות לפקחים הרלבנטיים, מאפשרים את לכידת העבריינים והפסקת התופעה של דיג לא חוקי. 

טריגון חד אף / אטלנטי

Dasyatis spp

איך הוא נראה?
בחופינו‭ ‬מופיעים‭ ‬לפחות‭ ‬שני‭ ‬מיני‭ ‬טריגונים‭ ‬שקשה‭ ‬להבדיל‭ ‬ביניהם: ‬טריגון‭ ‬חד‭-‬אף‭ ‬וטריגון‭ ‬אטלנטי. ‬צורתו‭ ‬שטוחה‭ ‬ועגולה‭ ‬ובעל‭ ‬ראש‭ ‬מחודד. ‬צבעו‭ ‬אפור‭-‬חום‭ ‬בהיר‭ ‬ולעיתים‭ ‬כתמים‭ ‬בגוון‭ ‬תכלת‭ ‬טורקיז‭ ‬פזורים‭ ‬על‭ ‬גבו. ‬רוחב‭ ‬הדיסק‭ ‬מגיע‭ ‬עד‭ ‬60‭ ‬ס‭"‬מ. ‬נוהג‭ ‬להתחפר‭ ‬היטב‭ ‬בחול‭ ‬כשרק‭ ‬עיניו‭ ‬בולטות. ‬זנבו‭ ‬ארוך‭ ‬ומחודד‭ ‬וקוץ‭ ‬משונן‭ ‬במרכזו‭ ‬מכיל‭ ‬ארס‭ ‬ומשמש‭ ‬להגנה‭. ‬

מה‭ ‬הסיכוי‭ ‬לראות‭ ‬אותו‭ ‬אצלנו‭?‬
גבוה. ‬צמוד‭ ‬לקרקע‭ ‬חולית, ‬בדרך‭ ‬כלל‭ ‬במים‭ ‬רדודים‭. ‬

צילום: אורן קליין

טריגון נקוד

Himantura uarnak

איך הוא נראה?
טריגון‭ ‬גדול, ‬רוחב‭ ‬הדיסק‭ ‬מגיע‭ ‬עד‭ ‬ל‭-‬2.5‭ ‬מ'. ‬צבעו‭ ‬חום‭-‬צהבהב, ‬עם‭ ‬עיטורים‭ ‬כהים‭ ‬המקשטים‭ ‬את‭ ‬גבו‭ ‬ובולטים‭ ‬בעיקר‭ ‬בפרטים‭ ‬צעירים. ‬יש‭ ‬לו‭ ‬זנב‭ ‬ארוך,‭ ‬ובבסיסו‭ ‬קוץ‭ ‬ארסי‭ ‬העלול‭ ‬להיות‭ ‬מסוכן‭.‬

מה‭ ‬הסיכוי‭ ‬לראות‭ ‬אותו‭ ‬אצלנו‭?‬
גבוה. ‬הטריגון‭ ‬הנקוד‭ ‬נפוץ‭ ‬על‭ ‬הקרקעית‭ ‬החולית‭ ‬עד‭ ‬עומק‭ ‬של‭ ‬50‭ ‬מ'.‬

צילום: שבי רוטמן

מדריך מקוון ליצורי הים התיכון

שתפו:
להמשך קריאה: לכל הדיירים