החצי הכחול - הרפורמה להצלת הים התיכון

אוקולינה

צילום וידאו: אנדרי אהרונוב

האוקולינה שייכת למערכת הצורבים החיים בסביבות מימיות, ובעיקר בים והיא קרובת משפחה של שושנות ים ומדוזות.

המאפיין העיקרי המשותף לכולם הינו המצאות תאים צורבים מיוחדים המשמשים בעיקר לתפיסת מזון והגנה (ראו הוזהרתם!). הצורבים בים התיכון טורפים חיות פלנקטוניות ואף דגיגים קטנים בעזרת זרועות הציד שלהם ונאכלות על ידי מינים שונים של קווצי עור ורכיכות וכך לוקחים חלק חשוב במארג המזון באקולוגיה הימית.

האוקולינה (כמו כל הצורבים למעט המדוזות) מוגדרת כמוגנת על פי החוק הישראלי וכל פגיעה בה אסורה.

 

נתקלת בפגיעה באלמוגים או שושנות ים?

אלמוגים בים תיכון?!

כן, ישנם אלמוגים בים תיכון, זו לא שונית האלמוגים הגדולה והמפותחת מהימים הטרופיים ומפרץ אילת. אבל גם בים התיכון ישנם מספר מיני אלמוגים, חלקם בעומק הים, "אלמוגי מים קרים", ואחרים במים הרדודים.

האוקולינה נחשב במשך שנים רבות למין פולש בים התיכון שפלש על גבי ספינות סחר שהגיעו מארץ האש שבדרום אמריקה- פטגוניה (ומכאן שמו). מחקרים שבדקו אוכלוסיות של אוקולינה מדרום אמריקה ומהים התיכון גילו שהאוכלוסיות נפרדו לפני מיליוני שנים ולכן המין הים תיכוני למעשה נחשב כיום כמין מקומי. הוא אלמוג קטן יחסית לאלמוגי האבן העצומים שעל גביהם נבנות שוניות האלמוגים, קטן, אבל עמיד במיוחד.

בעוד שמרבית האלמוגים מצויים כיום בתהליך של דעיכה ברחבי העולם, ככל הנראה בגלל התחממות מי הים ואירועי הלבנה, האוקולינה דווקא משגשג! מחקרים שונים מנסים להבין מהם המנגנונים שמעניקים לו כזו עמידות, בתקווה שבעתיד יהיה ניתן "להעביר" את העמידות הזו לאלמוגים אחרים.

אלמוג זה גם מאוד עמיד באזורי מים מזוהמים במיוחד, ומתרבה שם ללא כל מפריע: באזורי מרינות ובאזורים החשופים לזיהום תעשייתי וביתי. הוא גם מנצל כל מצע פנוי להתיישבות, בין אם זה סלע, שבר מתכת או אפילו מתיישב על גבי מצע גירני-ביולוגי-חי כמו בלוטי ים וחילזונות.

אין ספק שהאוקולינה יוצא דופן ביכולתיו והוא פה כדי להישאר. יש לנו הרבה ללמוד ממנו. איך אמר פעם איש חכם- לא החזק שורד, אלא המותאם ביותר. 

אוקולינה פטגוניקה

Oculina patagonica

איך הוא נראה?
אלמוג‭ ‬אבן‭ ‬היוצר‭ ‬מושבות‭ ‬גושיות‭ ‬על‭ ‬גבי‭ ‬אזור‭ ‬סלעי, ‬לאלמוג‭ ‬זה‭ ‬יש‭ ‬אצות‭ ‬שיתופיות‭ ‬המבצעות‭ ‬פוטוסינתזה‭ ‬ומעניקות‭ ‬לו‭ ‬את‭ ‬צבעו‭ ‬החום‭.‬

מה‭ ‬הסיכוי‭ ‬לראות‭ ‬אותו‭ ‬אצלנו‭?‬
גבוה. ‬אלמוג‭ ‬זה‭ ‬נפוץ‭ ‬מאד‭ ‬בכל‭ ‬בתי‭ ‬הגידול‭ ‬הסלעיים‭ ‬בחופינו‭ ‬עד‭ ‬עומק‭ ‬של‭ ‬40‭ ‬מ'. ‬נראה‭ ‬שהוא‭ ‬מרחיב‭ ‬תפוצתו‭ ‬בעומק‭ ‬כמענה‭ ‬להתחממות‭ ‬הים‭.‬

אוקולינה-פטגוניקה

צילום: לירון גורן

מדריך מקוון ליצורי הים התיכון

שתפו:
להמשך קריאה: לכל הדיירים