כפן גושמני הוא סרטן ארוך בטן, הידוע גם כ"לובסטר ים תיכוני". עשר הרגליים שלו ואיברי חישה מיוחדים ושטוחים בקדמת גופו נותנים לו מראה של יצור מכוכב אחר. הכפן לא מהיר במיוחד ומשתמש במחסה השונית הסלעית, שם הוא חי, כאמצעי הגנה. למרות שהוא חסר צבתות, המשמשות להגנה ביצורים אחרים, אך כמו כל פרוקי הרגליים, יש לו שלד חיצוני קשיח (בניגוד לשלד שלנו שנמצא בתוך הגוף) המקנה לו את צורתו ומהווה הגנה נוספת מפני טורפים.
כשהסרטן הקטן גדל, השלד החיצוני צר מלהכילו, ולכן הוא מגדל עור כיטיני חדש, עורו הישן נבקע, וממנו מגיח הסרטן עם מעטה רך של כיטין, שגדל למימדיו, ומתקשה לצורתו הקשיחה.
ביום הוא מסתתר בכוכים ומערות של השוניות הסלעיות או בגני ספוגים (הספוג הוא חיה ימית צמודת מצע, הניזונה מסינון חלקיקים זעירים מתוך מי הים) בים התיכון. בלילה הוא יוצא לשחר לטרף. מזון התאווה שלו הוא בעיקר צדפות וחלזונות, שאת קשוותיהם הוא מפצח.
הכפן נראה לעין הצוללים מעומקים של 2 מ‘ ועד 50 מ‘, אך חלק מחודשי השנה הוא מעמיק עד לעומק של 400 מ‘ מתחת לפני הים, ואף יותר! בדרך כלל מצוי בקבוצות, אך לא ידוע הרבה על חיי החברה שלו.גם מחזור הרבייה של הכפן לא נחקר לעומק, אך ידוע כי כל נקבה מסוגלת לייצר למעלה -מ-100,000 ביצים. הדגות הצעירות (לרוות) הבוקעות מהביצים הן פלנקטון שקוף, השוחה בגוף המים במשך מספר חודשים, ויתכן שחלק מהזמן חי בצמידות למדוזות. לאחר מכן, הן כנראה עוברות גלגול (מטמורפוזה) ומשנות צורתן ללובסטר קטן, המתפתח בעומק הים, על פני הקרקע.
באביב, עם התחממות המים, הם כנראה עולים לכיוון המים הרדודים, לצרכי רבייה.