למרות שמאמצים רבים מושקעים כבר עשרות שנים בשימור צבי הים בארץ ובעולם, גם עבור צבי הים אשר הגיעו אל הים בבטחה, אורבות סכנות רבות.
מלבד סכנת הטריפה האורבת לצבים צעירים, כמות החופים שמתאימים להטלה ולהתפתחות תקינה של הביצים בעקבות פעילות אנושית ענפה בחופים הולכת ומצטמצמת.
וגם כאשר הצליחו לגדול ולהגיע לבגרות, הם חשופים לסכנות רבות.
במדינות רבות בעולם עדיין מתקיים ציד בעבור בשרם ושריונם אך גם במדינות בהם הצבים מוגנים בחוק, הם נידוגים בשוגג כשלל לוואי ומסתבכים בפסולת ורשתות רפאים. כך גם בישראל, למרות שצבי הים מוכרזים כבר כעת כערך טבע מוגן בישראל, ועל כן אסורים לדיג, אחת הסכנות הגדולות ביותר המאיימות עליהם היא פגיעה לא מכוונת מציוד דיג: בשנת 2015 הוערך שכ-3000 צבי ים בשנה נלכדים ברשתות וקרסי דיג (Levy et al. 2015).
בנוסף, הם חשופים לסיכון גבוה לפגיעה ישירה מכלי שיט (מכיוון שהם חייבים לעלות לפני המים כדי לנשום) ולסכנה שבאכילה והסתבכות בפסולת פלסטיק אשר דומה למזונם (כמו שקיות פלסטיק הדומות למדוזות) ושעלולה לגרום לחסימת מעיים או לקטיעת גפיים. בנוסף, פיצוצים קוליים בים בעקבות פעילות לחיפוש גז ונפט, פיתוח תשתיות או פעילות צבאית עלולה לגרום לצבים לנזקי הדף באיברים הפנימיים.
מכאן, שרק צב אחד לאלף אבקועים – ואף פחות מכך – יגיע לבגרות מינית.
אז מה עושים כדי לשמור על צבי הים?
1. דווחו! נתקלת בצב ים פצוע? פגיעה או מכירה של מינים מוגנים? הורידו, דווחו והמידע יגיע ישירות אל המרכז הארצי להצלת צבי הים של רשות הטבע והגנים.
לחצו כאן לדגשים לדיווח.
2. השלמת הרפורמה בדיג. תקנות הדיג החדשות שקודמו בעקבות מאבקה של החברה להגנת הטבע יכולות להפחית את תמותת צבי הים, בזכות הרחקת ספינות המכמורת מהמים הרדודים, השבתת המכמורות בצפון הים התיכון, והשבתת הדיג בעונת האביב שהיא גם עונת הרבייה של צבי הים. אולם, נדרשת עדיין פעילות להשלמת הרפורמה ולהגנה על צבי הים: השבתת צי המכמורת כולו ופיצוי הדייגים והחלפת הקרסים במערך דייגי החכות לקרסים "עגולים" שלא חודרים לקיבת הצב.
3. מתאימים את הפעילות הביטחוניתופעילות חיפוש הגז והנפט לסטנדרטים מתאימים – להפחתת הפגיעה בצבי הים.
4. חופים ידידותיים לצבים. הקפדה על חזית חשוכה כלפי החופים החוליים, ותאורה נכונה ומדויקת שלא גורמת לזיהום אור. בנוסף, שמירה על פעילות פנאי ידידותית לצבים בחופי הים – ללא נסיעה על החוף, וריכוז פעילויות מרעישות ומאירות לחופים קולטי קהל, לעומת חופים שיוגדרו חופים ללא תאורה ורעש.
5. מקפידים על ניקיון הים. לוקחים הביתה את כל מה שהבאנו לחוף, ועוד קצת…
6. קידום הכרזה על שמורות ימיות נרחבות שיגנו על הצבים בבית גידולם הטבעי – הים!