- הים התיכון
- שמורות טבע ימיות
- רפורמת הדיג
- תכנון ימי
- מוקד Sea Watch
- אודות
- EN
מפגש חשיבה 'ים בטוח': עיקרי הדברים מפי נציגי גורמי הרגולציה, האכיפה ואנשי ונשות הים, אוקטובר 2021
שוחים בים בטוח | עונת הרבייה 2022
האדם בשמורות וגנים לאומיים ימיים
כרבע מאוכלוסיית ישראל מתגוררת במרחק של עד שני קילומטרים מקו החוף (בעיקר קו חוף הים התיכון אך גם הכנרת, ים המלח ומפרץ אילת, כ־300 ק"מ של חופי ים ואגמים).
עם הגידול וציפוף האוכלוסייה לאורך החוף והעליה בפופולריות של הספורט הימי, גובר הביקוש הציבורי לשטחי פנאי ונופש ימי, לפעילות במגוון רחב של ענפי ספורט ימי. מסמך המדיניות למרחב הימי מצביע על המרחב הימי הסמוך לחוף כמענה לתהליך הצמצום בשטחים פתוחים ביבשה הנובע מתהליכי הפיתוח המהירים.
משמעות המגמות שתוארו לעיל היא כי השטחים הימיים המוגנים יידרשו לתת מענה גובר והולך לדרישה לשטחי ים וחוף לפעילות ספורט ימי, במקביל לתפקודם המקורי כשטחים לשמירת הטבע והמורשת.
האתגר של ניהול סביבה ימית וחופית מורכבת, מחייב הסדרת היבטים הכוללים הסדרה בטיחותית, הסדרה רגולטורית, הסדרת התשתיות הנדרשות בחוף ובים, הסדרת ממשקי הפעילות מול ערכי הטבע הקיימים וכן פעילות שיווק והסברה. הגדרת התנאים והקריטריונים לפעילות הספורט הימי בשטחים המוגנים תתרום לא רק להסדרת הפעילות אלא גם תוכל לסייע במיצוב ובמיתוג השטחים הימיים המוגנים כמקומות בטוחים ואטרקטיביים למשתמשים, הן מבחינת ערכי הטבע הקיימים בהם והן מבחינת התשתיות לקליטת הקהל. מאחר וערכי הטבע והמורשת מהווים גם גורם משיכה משמעותי לפעילות בתחום השטחים הימיים המוגנים, הרי שבהיבט זה קיימת סינרגיה בין שמירת הטבע ובין פעילות בטוחה ומוסדרת.
מתרחצים וגולשים בחוף פלמחים, ברקע – סירת דיג המהווה סיכון בטיחותי | צילום: בר שטרנבך
סירת דיג מהווה סיכון בטיחותי לגולשים | צילום: sea watch
הצורך בהסדרת ממשקים של חלק ממשתמשי הספורט הימי עם המערכת האקולוגית הימית
מגבלות על הפעילות (מעבר למגבלות המוצעות על דיג ועל שיט מנועי בתחומי השטחים המוגנים) צריכות להיות כלי בו יעשה שימוש במצבים של קונפליקט חריף המחייבים התערבות. סביר שישנה השפעה או אף פגיעה פוטנציאלית במינים ובבתי גידול רגישים מצד צוללים/ משנרקלים/ שחיינים במינים או בבתי גידול רגישים, לעיתים במהלך כל השנה ולעיתים ההשפעה מוגבלת לעונה. מאחר ולשמורות יש חשיבות בהיבט של השירות שהן נותנות לציבור. ניתן ל"ספוג" ההשפעה זו, כל עוד אין עדויות לכך שמדובר בפגיעה משמעותית למין שיש חשיבות גדולה בהגנה עליו. לכן, כלי הממשק של סגירת אזורים לפעילות לא פוגענית של הציבור צריך לשמש כמוצא אחרון במקרה שלא ניתן לטפל במין או בבית הגידול בצורה אחרת, להיות מגובה בסקרים מקומיים ובנתונים חזקים שיעידו על הפגיעה או על פוטנציאל הפגיעה, ולצמצם את האזור הסגור למינימום האפשרי.
גולשים צעירים בחוף פלמחים. ברקע – סירת דיג המהווה סיכון בטיחותי | צילום: בר שטרנבך
המצוי והרצוי: סיכונים בטיחותיים למשתמשי הים והפוטנציאל הטמון בשטחים מוגנים כמרחב טבע ומוקד פנאי וספורט ימי בטוח | אלון רוטשילד: מנהל ׳החצי הכחול׳ בחברה להגנת הטבע
פאנל אנשי ונשות הים: מי אנחנו ולמה אנחנו זקוקים? | בהשתתפות: כפיר פרבדה: שחיין מים פתוחים, מנהל פורום שחיינים | אדם קונסטנטינובסקי: מנהל רשות הצלילה, משרד התרבות והספורט | יעלי אטשטיין: גולשת ותיקה, ביולוגית המתמחה בקיימות ובריאות סביבתית.
חודש ים בטוח | מאי-יוני 2022 | חוגגים פעילות פנאי ימית בטוחה לכולנו