- הים התיכון
- שמורות טבע ימיות
- רפורמת הדיג
- תכנון ימי
- מוקד Sea Watch
- אודות
- EN
הסביבה החופית של ישראל היא מרחב רגיש מאוד מבחינה אקולוגית. כל התערבות תשתיתית בשטח עלולה לגרום לשיבוש מאזן הסעת החול, פגיעה בבתי גידול ימיים, הפרעה לרבייה של צבי ים, חדירה של מינים פולשים, ועוד.
במסגרת פרויקט משותף עם החברה הממשלתית להגנות מצוקי חוף הים התיכון, פותחו שני מסמכים מנחים להנחת תשתיות בסביבה החופית – הן ביבשה והן בים.
אור הוא הסיגנל הביולוגי האמין ביותר על פני כדור הארץ, ולכן מסנכרן את הפעילויות של מרבית היצורים החיים – מנדידת הציפורים, דרך רביית האלמוגים ועד למחזור ההורמונלי של האדם.
זיהום אור הוא אור הפולש לאזור שאינו מיועד להארה, וגורם שם לשיבוש של תפקוד המערכות האקולוגיות, לפגיעה בבעלי חיים, לפגיעה בחווית שמי הלילה, ולפגיעה בריאותית באדם. זיהום אור מפר את הסדר הטבעי שמלווה את כדור הארץ מזה 4 מיליארד שנים: סדרי בראשית מודגמים בצורה נהדרת בתפילת מעריב: ״בתבונה משנה עתים ומחליף את הזמנים ומסדר את הכוכבים במשמרותיהם ברקיע כרצונו בורא יום ולילה, גולל אור מפני חשך וחשך מפני אור ומעביר יום ומביא לילה, ומבדיל בין יום ובין לילה״.
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
הים התיכון בישראל מהווה ציר נדידה מאירופה לאפריקה עבור כ-240 מיני עופות, הנודדים מעל הים במסגרת מסען השנתי. למעשה, מרבית העופות הנודדים מעל ישראל, חולפים בדרכם מעל הים התיכון. ישראל מחויבת להגן על מינים נודדים במסגרת אמנת CMS (Convention on Migratory Species), וכל מיני העופות מוגדרים כערכי טבע מוגנים בחוק הישראלי.
צילום: יואב פרלמן