כלי נגישות
- הגדלת גודל גופן
- הקטנת גודל גופן
- חזרה לגודל גופן מקורי
- ניגודיות כהה
- ניגודיות בהירה
- שחור-לבן
- איפוס ניגודיות
- ניווט מקלדת
- פונט קריא
- קו תחתון לקישורים
רקע
דיג מכמורת הוא שיטת דיג בה ספינה גוררת רשת על גבי קרקעית הים, ולוכדת את בעלי החיים הנקרים בדרכה. חלק מציוד הדיג, כגון "דלתות" הרשת (לוחיות מתכת השומרות על הרשת פתוחה במהלך הגרירה) וכבלי הקרקעית, נגרר בתוך המצע החולי וחורץ אותו כמו מחרשה בשדה. רוחב כלל המערך שנגרר על גבי הקרקעית הוא כ-20-40 מטר, ורוחב מפתח הרשת עצמה הוא כ- 12-22 מטר. בישראל פעילות כ-20 ספינות מכמורת (על ידי פחות מ-60 דייגים ברישיון) הלוכדות כ- 1400 טון בשנה, המהווים כ-66% משלל הדיג השנתי בים התיכון (1% מסך צריכת הדגים בישראל). שיטה זו נועדה ללכוד בעיקר דגים וחסרי חוליות החיים באזורים חוליים, כגון: דקר מכמורת, בקלה, ברבוניות וחסילונים (גמברי).
למרות הנזקים האקולוגיים הכבדים של דיג המכמורת, היא זוכה להטבה משמעותית מרשות המיסים – החזר מקסימלי (69%) מעלות מס הבלו על הסולר המשמש להנעת הספינה. כלומר, המדינה מתדלקת את דייגי המכמורת לבצע דיג יתר באמצעות הטבה כספית על הדלק!
השפעה אקולוגית
דיג מכמורת נחשב להרסני ביותר מבין שיטות הדיג, כשהנזקים הישירים והעקיפים של ענף זה נחשבים לאחד מהאיומים הגדולים על הסביבה הימית.
בשיטת דיג לא סלקטיבית זו שיעור שלל הלוואי – דגיגים צעירים, מינים לא מסחריים ומינים מוגנים – המושלכים חזרה לים לרוב כשהם מתים, גבוה במיוחד. בישראל, אחוז שלל הלוואי מתוך סך השלל עומד על 80%, כשמרבית המינים (כ- 75%) העולים ברשת חסרי ערך מסחרי.
סיכונים נוספים
סימני "חרישה" של רשת מכמורת הנגררת על קרקע הים. המכמורת היא שיטת דיג הרסנית החורשת את קרקעית הים | צילום: אורית ברנע ורמי צדוק, באמצעות רובוט.
מה אנחנו עושים כדי למזער את ההשפעות השליליות של דיג המכמורת?
תקנות הדיג החדשות – 2016:
במסגרת תקנות הדיג החדשות שקידמנו, נקבע כי:
צעדים נוספים שיש לנקוט:
גיטרן מובהק, דג סחוס המוגדר בסכנת הכחדה, על גבי ספינת מכמורת | צילום: שבי רוטמן