החצי הכחול - הרפורמה להצלת הים התיכון

שושנת ים אדומה

צילום וידאו: אנדרי אהרונוב

לא קשה לנחש מדוע זכתה שושנת ים האדומה לכינוי "עגבניית ים"

צבעה אדום בוהק, וכאשר היא מכנסת את זרועות הציד שלה לתוך גופה- מתקבל מראה עגלגל ואדום, ממש כמו עגבנייה.

איפה חיה שושנת ים אדומה?

שושנת ים אדומה חיה בסדקי סלעים, ובתקרות מערות באזורי הגאות והשפל (אזור "הכרית"). במהלך היום או בזמן שפל, היא סוגרת מים בתוך גופה יחד עם הזרועות וכך היא לא מתייבשת. בלילה, בשעות הציד, השושנה נפתחת וזרועותיה נפרסות ומשחרות אחר טרף.

דמיינו את השושנה הפוכה – מזכיר לכם משהו? אם חשבתם על מדוזה – אתם לגמרי בכיוון! שושנת ים היא קרובת משפחה של המדוזות ושאר החיות מקבוצת הצורבים, וגם לה תאים צורבים בזרועות (ראו הוזהרתם..) המשתקות את הטרף המובל לפיה. לא מפתיע שלשושנות מעט מאוד טורפים, בעיקר חשופיות שמסוגלות לאכול את הזרועות מבלי לשפעל את התאים הצורבים (שזה סיפור מעניין בפני עצמו). אגב, קיימים כיום פיתוחים שונים שמנסים להשתמש במנגנון התאים הצורבים לצרכי החדרת תכשירים לעור בתעשיית הקוסמטיקה…

עוד עובדה מגניבה על שושנות ים – יש להן תקופת "הריון", הן מדגירות בתוך גופן לרוות (שלב התפתחותי צעיר) או "מיני-שושנות ים". כאשר המיני-שושנות מספיק גדולות, הן זוחלות מחוץ לגוף ההורה ונצמדות למצע.

שושנות ים מתרבות גם ברבייה א-מינית, שזה אומר שמשושנה בוגרת אחת נוצרת שושנה צעירה (בלי מפגש בין תאי זרע וביצית) או כמו במערכון של אסי וגורי- השושנה מתפצלת לשניים! כאשר השושנות מתרבות בצורה זו, נמצא מספר רב של שושנות במקום אחד- מראה מרשים במיוחד!

שושנות ים הן ערך טבע מוגן

שושנות ים הן ערך טבע מוגן ואסור לגעת או לאסוף אותן. אך זה לא מספיק, על מנת לשמור עליהן יש להגן על בית גידולן- המצע הסלעי הרדוד. זהו אזור שחשוף לזיהומים, לחצי בנייה, תשתיות ימיות ומפגעי אדם שונים. שמורות טבע ימיות יבטיחו את הגנתן וקיומן של שושנות הים ושאר בעלי החיים המתגוררים בשונית הסלעית. 

 

נתקלת בפגיעה באלמוגים או שושנות ים?

שושנת ים אדומה

Actina equine

איך היא נראית?
שושנת‭ ‬ים‭ ‬עם‭ ‬קוטר‭ ‬של‭ ‬3-4‭ ‬ס‭"‬מ. ‬צבעה‭ ‬אדום‭ ‬עז, ‬וזרועות‭ ‬ציד‭ ‬קצרות‭ ‬ומחודדות‭ ‬מקיפות‭ ‬את‭ ‬פתח‭ ‬פיה. ‬חיה‭ ‬בצמוד‭ ‬לסלעים‭ ‬באזורים‭ ‬רדודים‭ ‬ולעיתים‭ ‬נחשפת‭ ‬לאוויר. ‬בזמן‭ ‬חשיפה‭ ‬לאוויר‭ ‬השושנה‭ ‬מתכווצת, ‬הזרועות‭ ‬מתכנסות‭ ‬פנימה‭ ‬ולכן‭ ‬נקראת‭ ‬גם‭ ‬עגבניית‭ ‬ים‭.‬

מה‭ ‬הסיכוי‭ ‬לראות‭ ‬אותה ‬אצלנו‭?‬
גבוה. ‬שושנת‭ ‬הים‭ ‬האדומה‭ ‬נפוצה‭ ‬במים‭ ‬הרדודים‭ ‬מאד‭ ‬בבתי‭ ‬גידול‭ ‬סלעיים, ‬במיוחד‭ ‬באזור‭ ‬הגאות‭ ‬והשפל‭.‬

צילום: אמיר גור

מדריך מקוון ליצורי הים התיכון

שתפו:
להמשך קריאה: לכל הדיירים